duminică, 29 septembrie 2024
miercuri, 25 septembrie 2024
17 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române!
Luni, 30 septembrie 2024, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește 17 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh.
Programul zilei va debuta, între orele 9:00 şi 11:00, cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală.
Ulterior, de la ora 11:00, în catedrală va avea loc slujba de Te Deum, ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei 17 ani de slujire patriarhală rodnică.
Începând cu ora 12:00, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, se va desfășura un moment festiv la care vor participa invitații oficiali ai Patriarhiei Române: membrii Sinodului Permanent, Secretarul de Stat pentru Culte, șefii cultelor religioase recunoscute din România, precum și membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Accesul în sală se va face pe bază de invitație.
Persoanele care doresc să transmită mesaje de felicitare se pot adresa Cabinetului Patriarhal prin e-mail (cabinet.patriarhal@patriarhia.ro), fax (0040.21.406.71.62) sau poștă la adresa: str. Patriarhiei nr. 2, RO-040161, sector 4, București.
Biroul de presă al Patriarhiei Române
Sursa:https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/comunicate-de-presa/17-ani-de-la-intronizarea-preafericitului-parinte-daniel-ca-patriarh-al-bisericii-ortodoxe-romane-192623.html
vineri, 20 septembrie 2024
INVITAȚIE: TRINITAS TV prezintă filmul documentar „Martirul Unirii”, dedicat Sfântului Alexandru Baltaga, erou al Unirii Basarabiei cu România !
TRINITAS TV vă invită să vizionați un film documentar excepțional despre destinul tragic al Protoiereului Alexandru Baltaga, preot basarabean care și-a pierdut libertatea și viața pentru „vina” de a fi semnat Actul Unirii de la 27 martie 1918.
Proiectul „Martirul Unirii” este realizat de Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.
Filmul va fi difuzat vineri, 27 septembrie 2024, la ora 19:00, la Cinematograful „Odeon” din Chișinău. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac prin email la adresa: filmdocumentar@trinitastv.ro.
Documentarul este dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (14 aprilie 1861 – 7 august 1941), un adevărat artizan al Unirii Basarabiei cu România și martir al Bisericii Ortodoxe Române, recent canonizat și în curând cinstit ca sfânt în calendarul Patriarhiei Române.
Mai multe informații pot fi găsite pe pagina oficială a filmului: www.martirulunirii.trinitas.tv.
Vă așteptăm cu drag la acest eveniment deosebit!
Sursa:https://mitropoliabasarabiei.md/invitatie-trinitas-tv-prezinta-filmul-documentar-martirul-unirii-dedicat-sfantului-alexandru-baltaga-erou-al-unirii-basarabiei-cu-romania/ Accesat:20.09.2024
duminică, 15 septembrie 2024
32 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Trei decenii de renaștere spirituală și identitară !
Astăzi, 14 septembrie 2024, se împlinesc 32 de ani de la reactivarea Sfintei Mitropolii a Basarabiei, un moment de o importanță deosebită pentru credincioșii din Republica Moldova și pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Această aniversare marchează reînvierea unei instituții fundamentale pentru identitatea, credința și unitatea națională a românilor de pe aceste meleaguri, după o lungă perioadă de opresiune și încercări istorice.
Reactivată la 14 septembrie 1992, în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci, Mitropolia Basarabiei a fost prima instituție românească restabilită în Republica Moldova după proclamarea independenței. Această reactivare simbolizează nu doar o restabilire a comuniunii spirituale, ci și un act de demnitate națională, o afirmare a continuității istorice și canonice a Bisericii Ortodoxe Române în spațiul pruto-nistrean.
De-a lungul celor trei decenii, Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române a jucat un rol central în viața spirituală și culturală a românilor basarabeni din Republica Moldova, sub păstorirea blândă și înțeleaptă a Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Eforturile neobosite ale ÎPS Părinte Petru, alături de sprijinul celor doi episcopi eparhioți, PS Antonie de Bălți și PS Veniamin al Basarabiei de Sud, au dus la creșterea numărului de parohii, mănăstiri și așezăminte sociale, contribuind la consolidarea comunității ortodoxe din regiune.
Mitropolia Basarabiei, prin activitatea liturgică, misionară și socială a clericilor săi, a fost o pavăză împotriva proceselor de deznaționalizare și secularizare care au afectat credincioșii de-a lungul decadelor de ocupație sovietică. Fiecare biserică ridicată sau restaurată, fiecare comunitate nou formată au devenit mărturii vii ale dăinuirii duhului românesc și ale legăturii profunde cu tradițiile și valorile ortodoxe ale neamului nostru.
Un aspect remarcabil al ultimilor ani este procesul accelerat de reîntoarcere a multor clerici și parohii din structuri ecleziastice străine și deseori ostile poporului basarabean, în sânul Bisericii Ortodoxe Române. Această revenire nu este doar un gest simbolic, ci reprezintă o redescoperire firească a identității naționale și spirituale românești. Clericii care au făcut acest pas și-au reafirmat apartenența la Biserica și națiunea română, găsind în Mitropolia Basarabiei un loc de sprijin, de mângâiere și de reîntregire duhovnicească.
Reactivarea Mitropoliei Basarabiei poate fi comparată cu marile momente de renaștere națională din istoria românilor, când conștiința de neam și credința ortodoxă s-au împletit într-o rezistență pașnică, dar puternică. Astăzi, după 32 de ani, Mitropolia continuă să fie un pilon al unității românești, o mărturie a rezistenței spirituale și a nădejdii pentru un viitor prielnic ortodoxiei și pastorației autentice.
În contextul aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române susține ferm drumul european al țării. Biserica, prin misiunea sa, contribuie la întărirea valorilor naționale, culturale și spirituale, promovând pacea, unitatea și prosperitatea. Mitropolia Basarabiei este un partener activ în sprijinirea integrării Republicii Moldova în familia europeană, alături de Țara și Biserica-Mamă, România.
La această aniversare, suntem recunoscători Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Guvernului și Parlamentului României, autorităților din Republica Moldova și tuturor celor care au sprijinit și sprijină misiunea sfântă a Mitropoliei Basarabiei. Fiecare rugăciune, fiecare gest de susținere au contribuit la păstrarea identității spirituale, care reunește credința și conștiința românească într-o armonie perfectă, bineplăcută lui Dumnezeu.
Bunul Dumnezeu să binecuvânteze Mitropolia Basarabiei și poporul român din Republica Moldova! SURSA:https://mitropoliabasarabiei.md/32-de-ani-de-la-reactivarea-mitropoliei-basarabiei-trei-decenii-de-renastere-spirituala-si-identitara/ ACCESAT: 14.09.24
miercuri, 11 septembrie 2024
Sfântul Ioan Botezătorul este dascăl al rugăciunii, al postului și al dreptății sociale, explică Patriarhul Daniel!
„Sfântul Ioan Botezătorul este dascăl al postului, al înfrânării, al fecioriei și al dreptății sociale, și, în același timp, este un mare rugător pentru cei care doresc să își schimbe viața, să își înnoiască sufletul”, a explicat, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa a vorbit despre viața și misiunea în lume a Sfântului Ioan Botezătorul, considerat cel mai mare bărbat născut din femeie.
Referitor la aceasta, Patriarhul României a explicat faptul că „Sfântul Ioan Botezătorul avea o predică morală de îndreptare a oamenilor, care era deodată spirituală și socială”, fapt care i-a atras, în cele din urmă, moartea.
Ca învățător, a continuat Preafericirea Sa, Sfântul Ioan Botezătorul este, în primul rând, un dascăl al pocăinței: „El cheamă pe oameni la pocăință și el va mijloci și în ziua Judecății de Apoi pentru cei care s-au pocăit, dar n-au mai trăit ca să poată arăta faptele pocăinței în viețuirea lor”.
Dascăl al rugăciunii.
Discursul Sfântului Ioan Botezătorul este, în același timp, îndreptat către cei care suferă, către cei marginalizați și nedreptățiți.
„În al doilea rând, Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al rugăciunii, al postului și al milosteniei. Iar, în al treilea rând, este un om al dreptății. El mustră pe cei care sunt călcători de Lege. El apără pe cei asupriți, apără pe cei săraci și marginalizați”.
„Sfântul Ioan Botezătorul este apărătorul acestor oameni nedreptățiți”, a afirmat în continuare Preafericirea Sa.
Apărător al unității familiei.
Prin viața sa ascetică, Sfântul Ioan Botezătorul poate fi considerat „model ascetic și ocrotitor al monahilor și monahiilor”.
Totodată, prin pilda vieții părinților săi, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, „Sfântul Ioan Botezătorul ne învață că trebuie păstrată unitatea familiei, că familia trebuie cinstită, iar unitatea ei trebuie păzită la toate nivelurile societății, indiferent de rangul social sau de categoria socială a familiei respective”.
„Să ne rugăm Sfântului Ioan Botezătorul să ne dăruiască puterea de a împlini, de a urma voia lui Dumnezeu, de a ne pocăi pentru păcatele noastre, de a fi milostivi, de a trăi viața în curăție, de a apăra unitatea familiei, dreptatea în societate și de a ajuta pe cei neajutorați, pentru a înțelege că pocăința înseamnă schimbarea vieții și săvârșirea faptelor bune”, a adăugat, la final, Patriarhul Daniel.
Foto credit: Ziarul Lumina
Sursa:https://basilica.ro/sfantul-ioan-botezatorul-este-dascal-al-rugaciunii-al-postului-si-al-dreptatii-sociale-explica-patriarhul-daniel/ Accesat: 10.09.2024
marți, 10 septembrie 2024
Patriarhul DANIEL îndeamnă la prețuirea educației creștine în mesajul de la începutul noului an școlar 2024-2025.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj cu prilejul începutului de an școlar 2024-2025, care începe astăzi, 9 septembrie 2024. Mesajul a fost publicat pe portalul Agenției de știri „Basilica.ro” a Patriarhiei Române.
Patriarhul României le adresează un îndemn părinților, bunicilor, învățătorilor și profesorilor să valorizeze și să promoveze educația creștină în familie, biserică și școală, subliniind importanța formării spirituale a tinerilor.
Educația creștină este lumină pentru societate
La începutul anului şcolar 2024-2025, îi felicităm şi binecuvântăm pe elevi, părinţi, bunici, învățători și profesori, îndemnându-i, cu dragoste părintească, să prețuiască și să cultive educația creștină în familie, biserică și școală.
Educaţia creştină vizează creșterea duhovnicească a omului în comuniune de iubire cu Dumnezeu. Fundamentul vieţii creştine este întruparea Fiului lui Dumnezeu, Care S-a făcut om, pentru a-i oferi omului posibilitatea de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu, la sfinţenie, la desăvârşire. De aceea, Domnul Iisus Hristos a poruncit: „Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este” (Matei 5, 48).
Omul nu poate tinde spre acest ideal fără ajutorul lui Dumnezeu: „Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 5). Ca prim mijloc pentru desăvârșire, i s-a dat omului posibilitatea unirii cu Hristos în Taina Botezului, pentru a putea lupta împotriva păcatului și a cultiva virtutea, deoarece omul este chemat la comuniune de iubire cu Dumnezeu și cu semenii săi.
Întrucât principiile educaționale creștine se întemeiază pe textele inspirate de Duhul Sfânt ale Sfintei Scripturi, cunoașterea învățăturii revelate reprezintă condiția înscrierii copilului pe calea creșterii duhovnicești.
Educația creștină se realizează în spațiul familial, eclesial și școlar. Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.
După cum lumina descoperă în întuneric persoane și lucruri necunoscute până atunci, atât disciplina școlară Religie, cât și cateheza parohială promovează o vedere a sensurilor profunde ale realității vieții și lumii, contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate și orientare, propune modele de bunătate și sfințenie, îi ajută pe elevi să înțeleagă istoria și cultura continentului nostru.
Așadar, educația creștină, realizată în biserică și în școală, este necesară și pentru o bună conviețuire în familie și societate, potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel: „Îmbrăcaţi-vă, dar, ca aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi prea iubiţi, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă-răbdare… Iar peste toate acestea, îmbrăcaţi-vă întru dragoste, care este legătura desăvârşirii… Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăţie. Învăţaţi-vă şi povăţuiţi-vă între voi, cu toată înţelepciunea” (Coloseni 3, 12, 14, 16).
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, „Învățătorul” (Matei 23, 10) și „Mântuitorul nostru” (Tit 1, 4), să lumineze sufletele elevilor, părinţilor, bunicilor, învățătorilor și profesorilor, pentru a aduce roadă multă în familie și societate.
Cu multă prețuire și părintească binecuvântare,
† Preafericitul Părinte DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Sursa:https://mitropoliabasarabiei.md/patriarhul-daniel-indeamna-la-pretuirea-educatiei-crestine-in-mesajul-de-la-inceputul-noului-an-scolar-2024-2025/
luni, 2 septembrie 2024
Ziua Limbii Române: Mesajul ÎPS Părinte Mitropolit Petru către românii de pe ambele maluri ale Prutului.
Astăzi, 31 august 2024, ne bucurăm împreună de Ziua Limbii Române, o sărbătoare care adună în cuget și simțire toți românii, de pe ambele maluri ale Prutului și din întreaga lume. Este o zi în care sufletul neamului românesc se îmbracă în ie de sărbătoare, o zi în care cuvântul rostit în graiul nostru străbun devine o punte între generații, o lumină necreată ce strălucește peste veacuri.
În această zi binecuvântată, ne adâncim cugetul în noblețea rădăcinilor noastre, în identitatea sfântă pe care am primit-o ca dar de la înaintașii noștri, păstrată și transmisă prin graiul românesc, acest tezaur care a dăinuit peste veacuri, neclintit în fața tuturor încercărilor.
Românii de pe cele două maluri ale Prutului s-au rugat, au plâns, s-au bucurat și au depășit toate vitregiile vremurilor într-o limbă fără de prihană, o limbă care a răsunat neîncetat în biserici, mănăstiri și în casele credincioșilor. Această limbă poartă în sine veșnicia și ecoul rugăciunilor noastre, fiind întărită și sfințită de harul și rugăciunea fierbinte a Sfinților, Cuvioșilor, Martirilor și Ostașilor neamului.
Toți românii din țară și din diaspora mărturisesc măreția poporului nostru prin credința lor, prin valorile strămoșești, prin tradiție și cultură, prin patrimoniul identitar pe care l-au purtat și îl poartă cu demnitate în inimă și suflet. În limba română ne exprimăm dorurile și năzuințele, pentru că în limba română, cuvântul „are miros de flori, de pădure, de busuioc și de ape curate”, cum spunea cu dor Mihail Sadoveanu.
Să păstrăm cu sfințenie această moștenire și să o încredințăm, curată și luminoasă, celor ce vor veni după noi, pentru că ea este comoara cea mai de preț a neamului, este cartea noastră de noblețe și glasul veșniciei românești. Să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul limbii noastre, această „singură patrie reîntregită a neamului românesc”, cum spunea Nichita Stănescu, și să o cinstim prin viețuirea noastră în bună-înțelegere, în iubire de neam și Dumnezeu.
La mulți ani, dragi români, cu ocazia Zilei Limbii Române!
Fie ca harul lui Dumnezeu să vă ocrotească și să vă însoțească în limba sufletului nostru, de-a pururi românească!
Cu aleasă prețuire și dragoste în Hristos,
♱ ÎPS Părinte PETRU,
Arhiepiscopul Chișinăului,
Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor
SURSA:https://mitropoliabasarabiei.md/ziua-limbii-romane-mesajul-ips-parinte-mitropolit-petru-catre-romanii-de-pe-ambele-maluri-ale-prutului/.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
La 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, clerul și credincioșii Mitropoliei Basarabiei s-au adunat în rugăciune
Astăzi, 27 martie 2025, în ziua aniversării celor 107 ani de la actul istoric al Unirii Basarabiei cu România, clerici din administrația e...

-
Sunt tipuri de oameni, care din nastere se comporta ca niste jigodii , etc. si nu pot fi schimbati, pentru ca sunt necredinciosi si nu cre...