marți, 25 februarie 2025
marți, 18 februarie 2025
duminică, 16 februarie 2025
joi, 13 februarie 2025
600 de copii români din 14 țări participă la un concurs catehetic online.
Copii români din 14 țări, inclusiv România, participă la o nouă ediție a Concursului online „Împreună cu Hristos în viață”, organizat de Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.
Două treimi dintre cei 600 participanții cu vârste între 6 și 19 ani sunt copii români din Episcopia Italiei. Prima etapă s-a desfășurat în perioada 8-9 februarie 2025.
Unul dintre obiectivele principale ale concursului este promovarea limbii române prin intermediul orelor de cateheză organizate la școlile parohiale din diaspora.
Organizatorii au luat în considerare faptul că mulți copii români din diasporă nu au acces constant la studierea limbii materne, aceasta fiind folosită în multe cazuri doar în familie și la biserică.
De aceea, pentru partea de redactare a eseurilor, s-a lăsat posibilitatea ca cei care doresc să se poată exprima în scris în limba țării în care studiază și trăiesc.
Pentru a facilita participarea tuturor, concursul a inclus și o secțiune în limba engleză, destinată copiilor cu vârste între 7 și 12 ani. Această inițiativă a permis unui număr și mai mare de tineri să-și exprime ideile și să se implice activ, indiferent de nivelul lor de cunoaștere a limbii române.
Concursul continuă până în aprilie
Următoarele etape sunt:
22 februarie 2025 – transmiterea rezultatelor;
20 martie-20 aprilie 2025 – etapa internațională, pe echipe: realizarea proiectului multimedia (online);
11 mai 2025 – premierea participanților.
În etapa pe echipe, grupuri de câte 6 elevi cu vârste cuprinse între 11-19 ani din țări diferite vor realiza proiecte multimedia pornind de la Pildele Mântuitorului sau Sfintele Taine, adaptate realității contemporane: videoclipuri, podcasturi, reportaje, E-books sub formă de benzi desenate, broșuri în format digital, documentare, filme de scurt metraj sau orice alte formate multimedia.
Participarea numeroasă a copiilor și tinerilor din diaspora este o dovadă a impactului pozitiv pe care astfel de inițiative îl au asupra comunităților de români din întreaga lume.
Concursul „Împreună cu Hristos în viață” a ajuns anul acesta la a noua ediție și reprezintă o punte între România și copiii români din diaspora, pe care îi ajută să-și păstreze identitatea culturală și religioasă.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene
Sursa: https://basilica.ro/600-de-copii-romani-din-14-tari-participa-la-un-concurs-catehetic-online/
luni, 10 februarie 2025
Patriarhul Daniel, la începutul Triodului: Este o perioadă de rugăciune smerită mai intensă.
Patriarhul Daniel a spus în prima duminică a Triodului că intrăm într-o perioadă de rugăciune smerită mai intensă, de citire sau ascultare mai multă a Sfintei Scripturi, de spovedanie și împărtășire euharistică mai deasă, dar și de milostenie mai multă arătată celor aflați în nevoi.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat ce înseamnă și ce presupune perioada Triodului.
„Duminica Vameșului și a Fariseului deschide timpul Triodului, o perioadă de zece săptămâni a anului bisericesc care cuprinde trei săptămâni cu patru duminici pregătitoare: Duminica Vameșului și a Fariseului; Duminica Întoarcerii Fiului risipitor; Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Perioada Triodului mai cuprinde Postul Sfintelor Paști, de șase săptămâni, și Săptămâna Sfintelor Pătimiri”.
„Înaintea începutului Postului Mare, Biserica a rânduit aceste patru duminici pregătitoare ca să învățăm că pentru înnoirea vieții noastre sufletești și pentru întâlnirea sufletului cu Hristos Cel răstignit și înviat sunt esențiale patru lucrări mari: rugăciunea smerită, pocăința sinceră, milostenia generoasă și postirea sau înfrânarea”.
Fapta cea bună și rugăciunea smerită
Părintele Patriarh Daniel a evidențiat apoi învățăturile duhovnicești care se desprind din Pilda Vameșului și a Fariseului.
„Această duminică ne ajută să învățăm de la fariseu fapta cea bună, iar de la vameș rugăciunea smerită. Evanghelia acestei duminici este, înainte de toate, un îndemn la rugăciune smerită”.
„Prin pilda pe care ne‑o spune, Domnul Iisus Hristos ne învață că numai rugăciunea smerită, făcută întru umilință, este primită de Dumnezeu. După cum spune Mântuitorul la finalul acestei pilde, rugăciunea care îl înalță pe om este rugăciunea făcută în smerenie, cu recunoașterea propriilor limite și greșeli”, a subliniat Părintele Patriarh, conform Ziarului Lumina.
„În același timp, rugăciunea care îl împiedică pe om să se apropie pe Dumnezeu și care îi dăunează din punct de vedere spiritual este rugăciunea făcută cu mândrie, aroganță, laudă de sine și supraestimare a propriei persoane. Fariseul se ruga în sine, adică în sufletul său, și pentru sine, dar Dumnezeu cunoaște gândurile oamenilor și aude rugăciunile lor chiar și atunci când acestea sunt exprimate fără glas”.
„Evanghelia de astăzi ne spune că fariseul care se ruga stătea drept, iar vameșul, departe stând, nu voia nici ochii să‑și ridice către cer, ci‑și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! (Luca 18, 13). Atât poziția fizică semeață a fariseului, cât și poziția smerită a vameșului dezvăluie stările lor sufletești: orgoliu și mulțumire de sine în cazul fariseului, respectiv pocăință și smerenie în cazul vameșului”.
Calități și Păcate
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că textele liturgice specifice acestei perioade scot în evidență atât calități cât și defecte ale celor protagoniști ai pildei.
„Fariseul este un om drept sau moral, dar orgolios, în timp ce vameșul este un om păcătos, dar smerit. Prima concluzie pe care o putem trage după ascultarea acestei Evanghelii este aceea că Dumnezeu preferă un păcătos smerit unui drept arogant”.
„Cântările Triodului care fac referire la Evanghelia acestei duminici lasă să se înțeleagă că preferința lui Dumnezeu pentru smerenia vameșului nu înseamnă aprobarea păcatelor vameșului și nici nesocotirea faptelor bune ale fariseului”.
„Din acest motiv, Triodul ne îndeamnă să imităm faptele bune ale fariseului și să cultivăm smerenia vameșului. Acest îndemn este clar exprimat în slujba Utreniei din această duminică, în cântarea a 5‑a a canonului: Să ne sârguim a urma virtuților fariseului și a dori smerenia vameșului, urând necuviința greșelilor de la amândoi, adică trufia și pierzarea în păcate”.
Context
Părintele Patriarh Daniel a descris contextul în care a rostit Mântuitorul Iisus Hristos Pilda Vameșului și a Fariseului.
„Într‑un context în care fariseii se bucurau în societate de o apreciere deosebită, iar vameșii suportau un dispreț general, Domnul Hristos rostește această pildă tocmai pentru a arăta că dacă păcătosul, chiar și cel mai disprețuit de comunitate, își recunoaște și regretă în mod sincer și smerit păcatele săvârșite, se poate îndrepta sau mântui”.
„Fără smerenie, însă, nimeni nu poate dobândi mântuirea, nici chiar cel ce pretinde că este un om drept. Smerenia îl face pe om sincer și recunoscător pentru că în starea de smerenie omul vede nu doar binele pe care l‑a săvârșit până la un moment dat, ci Îl vede și pe Cel ce îl ajută să facă binele, adică pe Dumnezeu, Cel ce spune fără Mine nu puteți face nimic (Ioan 15, 5), adică nimic bun”, a conchis Patriarhul Daniel.
Preafericirea Sa a participat duminică la Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric Sfântul Marea Mucenic Gheorghe al Reședinței Patriarhale.
Foto credit: Ziarul Lumina
miercuri, 5 februarie 2025
Știri diaspora. Un seminar despre duhovnicii și mărturisitorii români din secolul XX a avut loc la München.
Un seminar dedicat duhovnicilor și mărturisitorilor români din secolul al XX-lea s-a desfășurat la finalul săptămânii trecute, la Institutul de Teologie Ortodoxă al Universității din München și la Centrul Bisericesc Român, în Germania.
Seminarul a fost organizat de preoții profesorii Daniel Benga și Mihail Săsăujan și a adus în prim-plan moștenirea culturală și spirituală lăsate ca testament de duhovnicii români din secolul trecut.
În cadrul reuniunii științifice, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, i-a încurajat pe participanți să-și păstreze demnitatea identitară și de credință. La eveniment au luat parte mai mulți profesori și studenți din alte Biserici Ortodoxe.
„În cadrul seminarului am avut bucuria să-l prezint pe părintele Teofil (Părăian), să le spun tinerilor studenți câte ceva despre modul în care acesta se raporta la Sfânta Scriptură, la Tradiția Bisericii, la textele de slujbă, la comorile din Filocalie și din Pateric, la modul în care privea relația cu celelalte confesiuni”, a transmis Preasfințitul Părinte Sofian pentru Trinitas TV.
Tematica seminarului
Părintele Daniel Benga a explicat tematica seminarului, menționând că evenimentul a abordat marii sfinți canonizați în acest An Centenar, precum și alți părinți duhovnicești români.
„Ca bază de lucru avem o carte excepțională, apărută în urmă cu câteva luni, care se numește Părinți duhovnicești români din secolul XX”.
Cartea pe care s-a bazat seminarul a fost editată de prof. Karl Pinggera de la Universitatea din Marburg (Rumänische geistliche Väter des 20. Jahrhundert. Eine Anthologie, Paulinus Verlag, 2024) și de părintele Ovidiu Ioan.
La finalul seminarului, Preasfințitul Părinte Sofian a mulțumit părinților profesori pentru implicare și studenților pentru referatele prezentate.
Sursa: https://basilica.ro/un-seminar-despre-duhovnicii-si-marturisitorii-romani-din-secolul-xx-a-avut-loc-la-munchen/
Moment istoric pentru Mitropolia Basarabiei: Arhimandritul Nectarie Clinci, Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit miercuri, 5 februarie 2025, în ședință de lucru, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul sesiunii, Părintele Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.
După rostirea rugăciunii de început, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, a dat citire, în Aula Magna, apelului nominal, constatând prezența statutară a membrilor Sfântului Sinod. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat apoi deschisă ședința de lucru, prezentând programul, punctele de pe ordinea de zi, componența comisiilor sinodale și repartizarea lucrărilor ce urmau a fi supuse aprobării în plen.
Ulterior, lucrările în plen au fost suspendate, iar ierarhii s-au întrunit în diversele săli ale Palatului Patriarhiei, conform următoarei repartizări:
Comisia pastorală, monahală și socială s-a întrunit în Salonul „Sfântul Ioan Casian”.
Comisia teologică, liturgică și didactică s-a întrunit în Salonul „Sfântul Niceta de Remesiana”.
Comisia canonică, juridică și pentru disciplină s-a întrunit în Salonul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.
Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase s-a întrunit în Salonul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
După reluarea lucrărilor în plen, a avut loc alegerea noului Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului din cadrul Mitropoliei Basarabiei, alegere prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În postul de Episcop-vicar a fost ales Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, cu 37 de voturi valid exprimate, confirmând astfel încrederea acordată de întreaga comunitate eparhială.
Biografie
Părintele Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci, născut la 15 noiembrie 1968, a pășit pe calea monahală la Mănăstirea Putna, unde a fost tuns în monahism pe 20 noiembrie 1996 de către Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Urmând cu sfințenie rânduielile treptelor slujirii monahale, a fost hirotonit ierodiacon pe 27 decembrie 1997 și ieromonah pe 18 ianuarie 1998, fiind ulterior numit egumen al Schitului Sihăstria Putnei la 1 octombrie 2000 și hirotesit protosinghel la 25 martie 2002 de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Din 20 februarie 2005, îndeplinește ascultarea de stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit la 31 decembrie 2006.
Pe plan educațional, Părintele Nectarie este licențiat în Teologie (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Filofteia”, Universitatea din Pitești) și deține un Master în Teologie (Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În plus, a absolvit Colegiul Universitar Tehnic Galați și Liceul Industrial nr. 5 din Brăila. Din anul 2020, a exercitat atribuții administrative ca Exarh de zonă și membru al mai multor comisii ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ca stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, Părintele Nectarie a inițiat și finalizat, între 2002 și 2017, construcția unei biserici de mari dimensiuni cu hramul „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Serafim din Sarov”, alături de sfințirea altor trei biserici, un paraclis, numeroase corpuri de chilii, case pentru pelerini, spații pentru ateliere și alte anexe. Mănăstirea servește gratuit masa zilnic pentru 80-100 de persoane, iar în duminici și sărbători, pentru 400-500 de credincioși. În perioada 2011-2012, a reactivat Schitul „Nașterea Maicii Domnului” Marginea, schit de călugărițe, consolidând o comunitate mistică de 25 de viețuitoare, iar obștea Mănăstirii Sihăstria Putnei se ridică astăzi la 55 de viețuitori.
Pe plan misionar și filantropic, a inițiat construirea unui cămin pentru bătrâni în proximitatea mănăstirii, unde sunt adăpostite și îngrijite 12 persoane, iar Centrul „Sfântul Nectarie”, aflat în stadiul de finalizare, va oferi servicii de îngrijire a bătrânilor, recuperare medicală și îngrijire paliativă. Activitatea sa culturală și editorială, ce cuprinde numeroase publicații, monografii, acatiste, albume foto și proiecte europene de dezvoltare rurală și asistență socială, i-a adus distincții precum Crucea Patriarhală (2017), Crucea Moldavă (2017) și Crucea Bucovinei (2022), printre altele.
Alegerea Părintelui Arhimandrit Nectarie Clinci ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului are o importanță deosebită pentru întărirea îndrumării duhovnicești și pastorale în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Această numire, în spiritul sfințeniei și al unității, reafirmă misiunea sacră a Bisericii Ortodoxe Române de a păstra lumina adevărului creștin și de a promova valorile eterne ale credinței în societate.
Sursa:https://mitropoliabasarabiei.md/moment-istoric-pentru-mitropolia-basarabiei-arhimandritul-nectarie-clinci-staretul-manastirii-sihastria-putnei-ales-episcop-vicar-al-arhiepiscopiei-chisinaului/
marți, 4 februarie 2025
Cuvântul Părintelui Patriarh Daniel la Centenarul Patriarhiei Române
Cu ocazia centenarului de la înființarea Patriarhiei Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt care a evidențiat semnificația profundă a acestei aniversări – un prilej de recunoștință și de aprofundare a cunoașterii istorice a Bisericii noastre.
„De-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituție și organizare, Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos Mirele Bisericii, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut”
Referitor la noii sfinți proclamați de această aniversare, Părintele Patriarh a afirmat că aceștia reprezintă „rodul cel mai de preț pe care Biserica noastră l-a adus în acest secol de credință”, subliniind astfel importanța mărturisirii vieții creștine de-a lungul istoriei.
Textul integral:
Centenarul Patriarhiei Române – timp de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu şi binefăcătorilor, prilej solemn de cinstire a sfinţilor recent canonizaţi
Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,
Preacuvioși și preacucernici părinți,
Stimaţi membrii ai Adunării Naționale Bisericești,
Iubiți credincioși,
Anul 2025, consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, marchează în mod solemn încununarea firească a unei perioade de bogată lucrare a Bisericii Ortodoxe Române atât în folosul poporului român dreptcredincios, cât și al Sfintei Ortodoxii.
Această aniversare este atât o rememorare a trecutului, cât și un timp de recunoștință față de înaintași și de reflecție asupra rolului Bisericii în viața poporului român. De-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituţie şi organizare, Patriarhia Română a fost o lumină călăuzitoare către Hristos, Mirele Bisericii, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut.
Împlinirea unui secol de la înființarea Patriarhiei Române constituie un prilej de cunoaştere mai profundă a istoriei Bisericii noastre, strâns legată de viața poporului român și de aspirațiile lui către unitate și libertate. Patriarhia Română a fost înființată la 4 februarie 1925, într-un context istoric luminat de Marea Unire din 1918, care a adus împreună toate provinciile istorice românești într-un singur stat unitar. Unitatea națională, realizată prin acest act istoric, a impus şi necesitatea unei reorganizări a Bisericii Ortodoxe Române, care să reflecte noua realitate politică și teritorială. Ridicarea la rang de Patriarhie a Ortodoxiei româneşti a fost o necesitate administrativă și o expresie a unității spirituale existente între clericii și credincioșii din toate provinciile României Mari.
După recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1885, unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Patria mamă – Regatul României, în anul 1918, a impus uniformizarea liturgică și organizarea sinodală unitară a Bisericii Ortodoxe Române, sub conducerea Sfântului Sinod întrunit în capitala ţării, la București. Această lucrare unificatoare a culminat cu alegerea la 18 decembrie 1919 a Episcopului ardelean Miron Cristea al Caransebeșului din Banat în scaunul de mitropolit primat al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române, investitura în scaunul chiriarhal de la București având loc în ziua imediat următoare alegerii.
Prin noua organizare canonică a Bisericii Ortodoxe Române, în care numărul de eparhii, de clerici și de credincioși crescuse foarte mult, devenind a doua ca mărime în rândul Bisericilor Ortodoxe surori, ridicarea ei la rangul de patriarhie a devenit o necesitate.
Acest fapt a fost realizat de ierarhii Sfântului Sinod care, la 4 februarie 1925, au hotărât în unanimitate ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la demnitatea de Patriarhie, iar pe titularul scaunului arhiepiscopal și mitropolitan al Ţării Româneşti (Ungrovlahiei), la vrednicia de patriarh. În respectiva ședință sinodală, Episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului-Noului Severin (1921-1938) a dat citire „Actului de Înființare a Patriarhatului românesc”, iar hotărârea a fost comunicată guvernului spre ratificare. După adoptarea proiectului de lege de către Senat și Adunarea deputaților (12 și 17 februarie 1925), legea a fost promulgată de către regele Ferdinand I la 23 februarie 1925, fiind publicată în Monitorul Oficial din ziua de 25 februarie 1925.
Conform prevederilor canonice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trimis la 12 martie 1925 o scrisoare irenică adresată Patriarhiei Ecumenice și celorlalte Bisericii Ortodoxe Autocefale, prin care anunța ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, prezentând argumentele istorice și canonice care au motivat această decizie.
Patriarhia Ecumenică și celelalte Bisericii Ortodoxe Autocefale au luat act de hotărârea Bisericii și a Statului român și au recunoscut prin consens ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, iar Mitropolitul Primat Miron Cristea a fost învestit la Palatul Regal și întronizat ca Patriarh al României în Catedrala din Bucureşti, la 1 noiembrie 1925, într-o atmosferă de mare bucurie duhovnicească.
Astfel, prin acest act de înaltă demnitate bisericească s-a încununat dezvoltarea constantă a Bisericii Ortodoxe Române, care își are temelia în propovăduirea Evangheliei lui Hristos de către Sfinţii Apostoli Andrei și Filip, și care a fost întărită de jertfele martirilor, susținută de rugăciunile cuvioşilor monahi, de slujirea sfântă a ierarhilor, preoților şi diaconilor, apărată de binecredincioșii voievozi și de iubitoarea de Hristos oaste, și mereu ajutată cu mare evlavie de poporul român cel dreptcredincios. Biserica Ortodoxă Română de sorginte apostolică, în existența ei bimilenară s-a bucurat că lucrarea sa sfințitoare a rodit, prin harul Duhului Sfânt, sfinţi rugători şi mărturisitori ai lui Hristos de-a lungul veacurilor.
În acest context, se cuvine astăzi, când aniversăm centenarul Patriarhiei Române (1925-2025), să îi cinstim pe marii păstori de suflete, preoți mărturisitori, mucenici și mari duhovnici, care au strălucit prin faptele lor vrednice de laudă în acest răstimp de 100 de ani, devenind pildă de viețuire pentru cler și credincioșii mireni.
Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat astăzi în mod solemn canonizarea a 16 sfinți români care au mărturisit credința în Hristos în perioada grea a regimului comunist din România. Acești sfinți reprezintă rodul cel mai de preț pe care Biserica noastră l-a adus în acest răstimp de 100 de ani, deoarece prin ei se arată, mai intens, lucrarea tainică a harului Duhului Sfânt în Biserica Ortodoxă Română.
Acești slujitori au fost canonizați sau înscrişi în calendarul Bisericii fiindcă au fost constatate în viața lor semnele sfințeniei: ortodoxia credinţei, viaţa sfântă de pocăinţă şi rugăciune, iubire smerită şi milostivă faţă de aproapele, mărturisirea jertfelnică a credinţei, iar uneori chiar facerea de minuni, precum și evlavia poporului faţă de ei.
Biserica îi cinstește mai ales pentru că au rezistat cu bărbăție persecuțiilor și au mărturisit adevărul lui Hristos, chiar și în condiții de tortură și moarte, oferind astfel un exemplu viu de trăire creștină deplină. Canonizarea lor este un act de recunoaștere a sfințeniei vieții lor, care transcende orice context politic, subliniind faptul că adevărata mărturisire creștină nu susține ideologii lumești trecătoare, ci valorile eterne ale credinței și iubirii de Dumnezeu.
Printre acești sfinți, care împodobesc de astăzi calendarul Bisericii noastre, se numără mucenicii care au mărturisit credința în Hristos cu prețul vieții lor, fiind încununați cu slăvite cununi mucenicești. Îi amintim pe Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu, care a primit moarte martirică pentru că a refuzat să trădeze Taina Sfintei Spovedanii; pe Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, care a fost arestat pentru activitatea sa catehetică, murind în chinuri cumplite în temnița de la Aiud; pe Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana, mare nevoitor isihast, care a mărturisit credința în Hristos, murind mucenicește în penitenciarul de la Târgu-Ocna; pe Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici, care în urma unor bătăi cumplite a murit mărturisind pe Hristos în mănăstirea de pe Valea Jiului; pe Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea, care a trecut la Domnul după grele suferinţe în temnița de la Aiud; și pe Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, care la vârsta de 80 de ani a fost deportat, dezbrăcat, bătut, tras de barbă, înfometat și umilit, încredințându-și sufletul lui Dumnezeu, în biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din orașul rusesc Kazan.
O altă ceată, prezentă între sfinții preaslăviți astăzi, este ceata preoților mărturisitori în temnițele comuniste, care și-au sfințit viața prin răbdare, dragoste și smerenie, iertând pe cei care i-au bătut, chinuit și batjocorit, mutându-se astfel cu pace la cereștile locașuri. Între acești plăcuți ai lui Dumnezeu se cuvine să îi menționăm pe Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim care a mărturisit credința în Hristos în penitenciarele de la București, Jilava, Aiud, Galați și Balta Brăilei, după eliberare devenind unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici ai Capitalei, fiind numit de credincioși „Apostolul Bucureștilor”; pe Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox al secolului al XX-lea, care a săvârșit anii de temniță în închisorile de la Jilava și Aiud; el a fost cunoscut ca traducător al Filocaliei românești și al altor texte patristice, precum și ca un înţelept dascăl de Teologie Ortodoxă; pe Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, care a trecut prin patru detenții, după eliberare fiind forțat să locuiască în lume, însă păstrându-și rânduiala de viețuire monahală în taină, arătându-se uneori după adormire ca făcător de minuni; pe Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu, care a pătimit în închisorile de la Galeșu – Constanța, Peninsula – Constanța (Canalul Dunăre – Marea Neagră), Târgu-Ocna și Periprava, fiind un mare rugător, care avea darul smereniei, după adormire trupul său fiind descoperit întreg și cu bună mireasmă, săvârșind mulțime de minuni; și pe Sfântul Cuvios Mărturisitor Iraclie din Basarabia, unul dintre cei mai mari misionari români din perioada interbelică pentru teritoriul dintre Prut și Nistru, care a mărturisit credința în Hristos opt ani în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică, după adormire sfintele sale moaște arătându-se izvorâtoare de mir.
Între sfinții care s-au preaslăvit astăzi, se remarcă și o a treia ceată, ceata cuvioșilor, care au fost recunoscuți de poporul dreptmăritor ca fiind duhovnici și povățuitori preaînțelepți ai sufletelor pe calea mântuirii. Printre acești mari nevoitori isihaști se numără: Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria, care a dus o viață de aspră nevoință pustnicească, plin de smerenie și dragoste față de cei care îl cercetau, după adormire arătându-se ca făcător de minuni; Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, unul dintre cei mai iubiți duhovnici români ai secolului trecut, bun predicator, povățuitor neobosit al clericilor și al credincioșilor, care a primit de la Dumnezeu și darul facerii de minuni; Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, smerit duhovnic rugător, care întreaga sa viață s-a remarcat prin harisma neagonisirii, fiind un părinte milostiv, care dădea tot ceea ce avea pentru a-i ajuta pe cei care erau în nevoie, după adormire fiind numit de popor „apostolul moților”; Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus, care a fost călăuzitor al multor suflete către Dumnezeu în perioada comunistă, pentru viața sa sfântă primind de la Dumnezeu darul înainte-vederii și al facerii de minuni; și Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova, smerit misionar și duhovnic în Banat, care a păstrat cu multă acrivie rânduiala vieții călugărești, pentru smerenia și nevoințele sale primind de la Dumnezeu darul vindecării și al izgonirii duhurilor necurate.
Centenarul Patriarhiei Române este așadar un moment de sfântă bucurie și recunoștință pentru întreaga Ortodoxie românească. Privind retrospectiv, vedem nu doar o istorie bogată, ci și o moștenire spirituală profundă, lăsată de înaintașii noștri – patriarhi, ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni, care au apărat și transmis credința ortodoxă de-a lungul timpului. În pofida încercărilor și a vicisitudinilor prin care ea a trecut, Biserica Ortodoxă Română a rămas statornică în misiunea ei, îmbinând în istoria sa jertfa Crucii, cu speranța și bucuria Învierii.
La acest eveniment de aniversare solemnă, Patriarhia Română, prin clericii și credincioșii ei, înalță rugăciuni de mulțumire Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților pentru ocrotirea și binecuvântările revărsate asupra Bisericii și a poporului român, exprimând totodată recunoștința ei față de toți cei care au contribuit la înființarea, organizarea și dezvoltarea Patriarhiei Române ca instituție slujitoare și apărătoare a credinței ortodoxe și a unității naționale.
Acest centenar să ne fie prilej de întărire în credință și de recunoștință față de cei care, prin jertfa lor, ne-au lăsat o lucrare demnă și o moștenire sfântă, spre slava lui Dumnezeu și binele Sfintei Ortodoxii!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sursa: Basilica.ro
Moment istoric la Catedrala Patriarhală: ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a luat parte la proclamarea noilor sfinți mărturisitori.
Astăzi, la Catedrala Patriarhală, a avut loc un moment de referință în viața spirituală a Bisericii Ortodoxe Române, odată cu proclamarea celor 16 sfinți mărturisitori canonizați anul trecut. Acest act solemn s-a desfășurat în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române.
La slujbă, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost prezenți ierarhii Mitropoliei Basarabiei în frunte cu ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor și toți ceilalți membrii ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai Adunării Naționale Bisericești și sute de credincioși adunați pe Dealul Mitropoliei.
Proclamarea sfinților mărturisitori
Tomosul Sinodal pentru proclamarea sfinților a fost citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod. În mesajul său, acesta a anunțat:
„Bucurie mare vestește astăzi fiilor săi Biserica noastră dreptmăritoare, la aniversarea Centenarului Patriarhiei Române, hotărând ca în calendarul sfinților să fie așezați oamenii bineplăcuți lui Dumnezeu din poporul român.”
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a citit numele celor 16 sfinți și a prezentat datele exacte în care aceștia vor fi pomeniți, subliniind viețile lor de sfințenie. Textul sinodal a precizat:
„Acești plăcuți ai lui Dumnezeu au avut o viață încununată de rugăciuni, de post, pocăință, smerenie și dragoste, ajungând la desăvârșire. Unii dintre ei au plătit cu viața mărturisirea lor de credință, fiind încununați cu slăvite cununi mucenicești. Alții au trăit un martiriu continuu, nesângeros, răbdând temnițe, torturi și nenumărate umilințe, iar după eliberare au fost în continuare prigoniți de cei fără de Dumnezeu. Nici necazul, nici strâmtoarea, nici foametea, nici lipsa de îmbrăcăminte, nici primejdia nu i-au despărțit pe ei de dragostea lui Hristos, în toate acestea arătându-se mai mult decât biruitori prin Hristos care i-a iubit.”
După citirea actului sinodal, au fost prezentate icoanele noilor sfinți, iar Grupul Psaltic Tronos a interpretat cu evlavie troparele acestora, aducând o solemnitate aparte momentului.
În cadrul evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanța acestor sfinți pentru Biserica Ortodoxă Române, afirmând:
„Acești slujitori sunt rodul cel mai de preț pe care Biserica noastră l-a adus în acest răstimp de 100 de ani, deoarece prin ei se arată, mai intens, lucrarea tainică a harului Duhului Sfânt în Biserica Ortodoxă Române.”
Părintele Patriarh a explicat că canonizarea lor reprezintă o recunoaștere a sfințeniei vieților lor, bazată pe ortodoxia credinței, viața de pocăință și rugăciune, iubirea smerită și milostivă față de aproape, mărturisirea jertfelnică a credinței și, uneori, chiar facerea de minuni. Această mărturisire transcende orice context politic, reafirmând valorile eterne ale credinței și iubirii de Dumnezeu.
La finalul ceremoniei, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a oficiat o Slujbă de TeDeum, ca semn de mulțumire pentru binecuvântarea lui Dumnezeu asupra Centenarului Patriarhiei Române. Astfel, întreaga sărbătoare a marcat un nou capitol în istoria spirituală a Bisericii, întărind moștenirea duhovnicească lăsată de patriarhi, ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni, care de-a lungul timpului au apărat și transmis credința ortodoxă.
Acest moment istoric la Catedrala Patriarhală rămâne o dovadă vie a unității și a puterii transformatoare a harului divin, care prin sfințenie și credință luminează calea întregii comunități ortodoxe românești.
Printre cei canonizați se numără și trei sfinți basarabeni, ale căror vieți de sfințenie au luminat și întărit credința în rândul poporului român.
Astfel, Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, prăznuit pe 3 august, a fost recunoscut pentru smerenia și slujirea sa desăvârșită; Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, prăznuit pe 8 august, a dovedit curajul și credința sa până la martiriu, iar Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, prăznuit pe 16 septembrie, rămâne un simbol al dăruirii totale și al rezistenței spirituale.
Aceste exemple de sfințenie, înscrise în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, contribuie la moștenirea duhovnicească a Basarabiei și sunt o chemare de urmare a exemplului vieții trăite în dragoste și pocăință.
Foto credit: Basilica.ro & https://mitropoliabasarabiei.md/moment-istoric-la-catedrala-patriarhala-ips-parinte-mitropolit-petru-a-luat-parte-la-proclamarea-noilor-sfinti-marturisitori/
Ultimul Parastas pentru cei 16 sfinți canonizați: Rugăciune și recunoștință pentru noii mijlocitori ai Ortodoxiei.
În ajunul proclamării canonizării celor 16 cuvioși și mărturisitori ai Ortodoxiei românești din secolul XX, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat, la Catedrala Patriarhală, un ultim Parastas pentru acești aleși ai lui Dumnezeu.
„Noi suntem cei care avem nevoie de rugăciunile și de mijlocirea lor”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal, amintind că toți oamenii sunt chemați la sfințenie.
Printre cei canonizați se numără și trei sfinți basarabeni:
🔹 Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia – prăznuit pe 3 august
🔹 Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia – prăznuit pe 8 august
🔹 Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim – prăznuit pe 16 septembrie
Evenimentul are loc în anul în care Biserica Ortodoxă Română aniversează 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie și în contextul declarării anului 2025 drept Anul Omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul Comemorativ al Duhovnicilor și Mărturisitorilor Ortodocși Români. Totodată, Mitropolia Basarabiei își marchează centenarul de la înființare, reafirmându-și misiunea de continuitate și mărturisire a credinței ortodoxe în spațiul dintre Prut și Nistru.
Sursa www.basilica.ro & https://mitropoliabasarabiei.md/ultimul-parastas-pentru-cei-16-sfinti-canonizati-rugaciune-si-recunostinta-pentru-noii-mijlocitori-ai-ortodoxiei/
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
La 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, clerul și credincioșii Mitropoliei Basarabiei s-au adunat în rugăciune
Astăzi, 27 martie 2025, în ziua aniversării celor 107 ani de la actul istoric al Unirii Basarabiei cu România, clerici din administrația e...

-
Sunt tipuri de oameni, care din nastere se comporta ca niste jigodii , etc. si nu pot fi schimbati, pentru ca sunt necredinciosi si nu cre...