sâmbătă, 30 noiembrie 2024
Începe Postul Crăciunului și pentru românii din jurul granițelor.
În cele mai multe comunități istorice românești, joi începe Postul Crăciunului conform calendarului nerevizuit.
În timp ce românii din țară îi pomenesc joi pe Sfinții Ștefan cel Nou și Irinarh, cea mai mare parte a românilor din jurul granițelor îl pomenesc pe Sfântul Paisie (Velicikovski) de la Neamţ și pe Sfinţii Gurie, Samona şi Aviv (pomeniți de noi în 15 noiembrie conform calendarului revizuit).
Astfel, conform calendarului revizuit, românii care țin postul conform vechiului calendar vor celebra în 4 decembrie Intrarea în biserică a Maicii Domnului și în 19 decembrie îl vor pomeni pe Sf. Nicolae. Crăciunul pe stil vechi este serbat în aceste comunități în 7 ianuarie.
Comunitățile istorice românești din jurul granițelor se împart în două categorii: românii din teritoriile care au făcut cândva parte din statul român (Basarabia, Bugeac, Cernăuți) – azi trăind în Rep. Moldova (aproximativ 2,7 milioane români) și în Ucraina; și românii care nu au făcut parte niciodată din România Mare (Transcarpatia – în Ucraina, respectiv Valea Timocului și Voivodina – în Serbia).
Multe comunități românești din Basarabia s-au întors acolo unde s-au aflat de secole: în Biserica Mamă a României, făcând parte din Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Mai sunt români care fac parte dintr-o structură creată în timpul ocupației sovietice, care ține de Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii.
Nu se știe cu exactitate câți români locuiesc în Valea Timocului (Serbia). Sunt cuprinși în Protopopiatul Dacia Ripensis al Episcopiei Daciei Felix (Patriarhia Română). Din aceeași eparhie fac parte și românii din Regiunea Autonomă Voivodina și din Belgrad.
Spre deosebire de cele de mai sus, comunitatea istorică a românilor din Ungaria, care face parte din Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei, folosește calendarul îndreptat.
SURSA:https://basilica.ro/incepe-postul-craciunului-si-pentru-romanii-din-jurul-granitelor/
joi, 28 noiembrie 2024
A început Postul Nașterii Domnului: Perioadă a bucuriei și a dăruirii !
Postul Nașterii Domnului a început, 15/28 noiembrie și se încheie 24 decembrie /6 ianuarie.
Acest post este unul ușor, cu multe dezlegări, fiind totodată o perioadă în care suntem îndemnați să înmulțim bucuria prin oferirea de daruri. Darurile nu se referă neapărat la ceva material, ci și la dăruirea timpului și amabilității, a compasiunii tale față de semeni.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.
Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15/28 noiembrie.
Sărbători din Postul Crăciunului 2024.
Cele mai importante sărbători din postul Naşterii Domnului sunt:
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie / 4 decembrie);
Sf. Ap. Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României (30 noiembrie / 13 decembrie);
Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (6/19 decembrie);
Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş (7/20 decembrie).
Sfinţi vindecători.
Întrucât ne aflăm în Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți, în acest post să ne îndreptăm privirile către sfinţii din această perioadă care, prin minunile lor, s-au dovedit a fi vindecători.
Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei (17/30 noiembrie);
Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul (20 noiembrie / 3 decembrie);
Sf. Stelian Paflagonul (26 noiembrie / 9 decembrie);
Sf. Cuv. Porfirie Cavsocalivitul (2/15 decembrie);
Sf. M. Mc. Varvara (4/17 decembrie);
Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (6/19 decembrie);
Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş (7/20 decembrie);
Sf. Cuv. Patapie (8/21 decembrie);
Sf. Ier. Spiridon, Episcopul Trimitundei (12/25 decembrie);
Sf. M. Mc. Anastasia, Izbăvitoarea de farmece (22 decembrie / 4 ianuarie).
De asemenea, să nu uităm de semenii aflați în suferință și boală, luând aminte la îndemnurile din pastorala Sfântului Sinod pentru această perioadă de post.
Cum se ţine Postul Crăciunului.
Potrivit menţiunilor părintelui Ene Braniște, acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie/ 2 ianuarie si 6 ianuarie, când postul devine mai aspru).
Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.
La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului se dă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea.
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie/6 ianuarie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte.
Sursa: www.basilica.ro Accesat:28.11.2024
„Postul – floarea pocăinței și izvorul smereniei” – îndemnul Mitropolitului Basarabiei la începutul postului Nașterii Domnului!"
Către preaiubitul cler și
dreptmăritorul popor din Basarabia
Iubiți frați și surori întru Hristos Domnul,
Cu harul și binecuvântarea lui Dumnezeu, pășim astăzi în sfântul și binecuvântatul Post al Nașterii Domnului, un timp al curățirii sufletului, al luminării minții și al pregătirii duhovnicești pentru a-L primi pe Pruncul Hristos în ieslea inimilor noastre. Acest post nu este doar o abținere de la mâncăruri, ci mai ales o abținere de la păcate și o chemare la adâncă pocăință, la împăcare cu Dumnezeu și cu aproapele.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că „adevăratul post înseamnă să te înfrânezi de la păcat, să te îndepărtezi de răutate, să-ți astupi gura de la defăimare, să-ți ții mâinile departe de lăcomie, să-ți oprești picioarele de la calea păcatului”. Postul devine astfel nu o povară, ci o înălțare a sufletului, o îmbrățișare a virtuților și o pregustare a bucuriei cerești.
În aceste zile sfinte, suntem chemați să ne îndepărtăm de zgomotul lumii, de certuri și tulburări, și să căutăm liniștea sufletească – isihia – atât de mult râvnită de Sfinții Părinți. Sfântul Isaac Sirul spune: „Iubește liniștea, căci ea apropie sufletul de Dumnezeu; liniștea e pacea gândurilor, limpezimea minții și curăția inimii.” Numai în liniștea inimii putem simți prezența Harului lui Dumnezeu și putem să ne curățim sufletul de patimi.
Iubiții mei, trăim vremuri tulburi, în care dezbinarea și neliniștea din societate par să pătrundă și în viețile noastre. Însă în acest post, vă îndemn să ne lepădăm de tot ceea ce este lumesc și trecător și să ne aplecăm inimile spre cele veșnice. Să nu lăsăm ca tulburările din jur să ne întunece sufletele, ci să ne hrănim din pacea lui Hristos și să ne rugăm pentru unitate, pentru împăcarea și mântuirea tuturor oamenilor și a tuturor popoarelor creștine.
Să întâmpinăm sărbătoarea Nașterii Domnului cu sufletele metamorfozate de rugăciune, cu fapte de milostenie și cu gesturi pline de iubire. Căci, așa cum ne învață Sfântul Ioan Scărarul, „postul este începutul luptei duhovnicești, floarea pocăinței și izvorul smereniei”.
Vă binecuvântez cu dragoste părintească și mă rog ca acest post să vă fie prilej de sfințenie, de întărire în credință și de apropiere de Dumnezeu.
Al vostru rugător înaintea Domnului,
† ÎPS PETRU
Arhiepiscopul Chișinăului,
Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor
Sursa:https://mitropoliabasarabiei.md/postul-floarea-pocaintei-si-izvorul-smereniei-indemnul-mitropolitului-basarabiei-la-inceputul-postului-nasterii-domnului/
joi, 21 noiembrie 2024
Ce fel de vindecare putem aștepta de la Sfântul Maslu: Explică Părintele Nicolae Dima.
Părintele Nicolae Dima a explicat într-un videoclip postat pe YouTube ce fel de vindecare putem aștepta de la Taina Sfântului Maslu.
În prima parte a videoclipului, Preotul Dima vorbește despre experiența slujirii Tainei Sfântului Maslu în spital, în salonul unde era internată Ecaterina, fiica sa.
„Cele șapte citiri din Apostol, cele șapte citiri din Evanghelie, cele șapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt, cele șapte sfințiri ale uleiului, te pun în fața unui ritual de împrospătare. Și acest cuvânt, împrospătare, ne trimite cu gândul la echivalentul lui din engleză, refresh, ca la calculatoare. Apeși butonul refresh ca să actualizezi. Repetare, repetare, repetare, mereu aceleași formule”.
„Chiar dacă se schimbă textele, pentru că Apostolul, Evanghelia și rugăciunile sunt diferite, mereu sunt aceleași gesturi, mereu sunt introduse lecturile prin aceleași formule, mereu binecuvântarea uleiului, mereu ungere, binecuvântările celor prezenți, lecturile, tămâierile, toate formează un ritm în care simți că se întâmplă ceva special. Se întâmplă o concentrare a harului din ce în ce mai puternică. Și noi știm din Evanghelie că Mântuitorul l-a lăudat pe omul insistent”.
Părintele Dima a relatat două întâmplări din Sfânta Scriptură în care oamenii care au insistat au primit de la Dumnezeu ceea ce le-a fost de folos.
Nu este neapărat vorba despre o vindecare miraculoasă
„Eu mereu când particip la Sfântul Maslu am senzația că particip la o asediere. Toți cei care sunt de față se pun înaintea lui Dumnezeu. Iar ceea ce trebuie cucerit prin harul miraculos al acestei sfinte taine este cetatea neputinței”.
„Atenție, deci nu este neapărat vorba despre o vindecare miraculoasă. Nu mă aștept ca Sfântul Maslu să mă facă să merg din nou dacă sunt de exemplu paralizat. Nu acest fel spectaculos de vindecare magică este ceea ce caut eu la Sfântul Maslu. Ceea ce cred că trebuie vindecat totuși la Sfântul Maslu este mintea care se blochează în neputință”.
„Vindecarea pe care o primim la Sfântul Maslu, deși nu este vizibilă, nu este simbolică, este reală. Dar, în același timp, avem în viața Sfântului Apostol Pavel un episod în care apostolului i se refuză miracolul vizibil, ceea ce nu înseamnă că nu s-a întâmplat ceva cu el în interiorul lui”, explică Părintele Dima.
„Sfântul Pavel atâtea miracole a făcut: el a înviat morți, a vindecat paralitici, era un om puternic în duh și totuși Dumnezeu îi refuză cererea de a fi el însuși vindecat de boala de care suferea despre care noi nu știm prea multe, dar știm că pentru el era foarte chinuitoare și Dumnezeu îi spune: Nu ți este de folos să te vindeci nu cere asta pentru că ai cerut deja de mai multe ori”.
Preotul Nicolae Dima a adăugat apoi că „există situații în care boala în sine și suportarea ei este mai importantă decât o eventuală vindecare spectaculoasă. De foarte multe ori se întâmplă pentru că experiența bolii te modelează sufletește. Te duce acolo unde trebuia să ajungi. Iar vindecarea nu te-ar modela la fel de bine”.
„Pentru ca să înțelegi lucrul acesta și pentru ca să-l poți accepta, pentru că nu este un lucru ușor de acceptat, este nevoie de mult har de la Dumnezeu. Este nevoie de vindecarea suferințelor minții. Cea mai mare suferință a minții fiind faptul că nu prea vede ceea ce este spiritual, nu vede dincolo de fapte. De asta mergem la Sfântul Maslu, ca să primim acest fel de vindecare”, concluzionează Părintele Nicolae Dima.
Sursa:vindecare-putem-astepta-de-la-sfantul-maslu-explica-parintele-nicolae-dima/.
1000 de zile de război în Ucraina: Vicariatul Ortodox Ucrainean s-a rugat pentru sufletele celor căzuți.
Victimele războiului din Ucraina au fost pomenite marți în mai multe comunități din Vicariatul Ortodox Ucrainean, la 1000 de zile de la începerea conflictului militar.
Slujbele de pomenire, organizate în colaborare cu Ambasada Ucrainei în România, au fost oficiate la bisericile ortodoxe ucrainene din Sighetu Marmației, Bistra (Maramureș), Criciova (Timiș), Lugoj (Timiș), Petroasa Mare (Timiș), Timișoara și Reșița.
Slujba de la biserica ortodoxă ucraineană din Sighetu Marmației a fost oficiată de pr. Petru Rahovan, protopop al Protoieriei Sighet, și a reunit oficialități locale, printre care primarul municipiului Sighetu Marmației și consilieri locali.
De asemenea, în cadrul slujbelor, au fost rostite rugăciuni pentru încetarea conflictului și pentru pace.
„Vicariatul Ortodox Ucrainean, prin Protopopiatele Sighet și Lugoj, a sprijinit Ucraina și refugiații ucraineni de la începutul conflictului, iar în bisericile Vicariatului ucrainenii ortodocși din România se roagă neîncetat pentru victimele războiului, pentru refugiați și pentru pace”, au transmis reprezentanții Vicariatului Ortodox Ucrainean.
Vicariatul Ortodox Ucrainean este o entitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceștia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limbă ucraineană.
Sursa:
https://basilica.ro/1000-de-zile-de-razboi-in-ucraina-vicariatul-ortodox-ucrainean-s-a-rugat-pentru-sufletele-celor-cazuti/
miercuri, 20 noiembrie 2024
marți, 19 noiembrie 2024
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
joi, 14 noiembrie 2024
Credincioși din Râmnicu Sărat în ajutorarea semenilor!
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, marți, 12 noiembrie, Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău, a organizat o nouă acțiune de donare de sânge, în colaborare cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat și cu Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău. Activitatea a avut loc într-un spațiu pus la dispoziție de Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat și a reunit 124 de voluntari, clerici și mireni, de la care au fost colectați aproximativ 56 de litri de sânge.
„Ca de fiecare dată, atât organizatorii, cât și donatorii s-au implicat cu multă bucurie și râvnă, conștientizând că această faptă va aduce o fărâmă de speranță în viețile celor încercați de boli. Gândul smerit se îndreaptă cu recunoștință spre chiriarhul nostru, care ne-a îndemnat întotdeauna să fim atenți la nevoile celor din jur și ne-a învățat să împlinim cu timp și fără timp poruncile Bisericii privitoare la purtarea de grijă față de aproapele”, a declarat pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat.
Este cea de-a douăsprezecea acțiune umanitară desfășurată de Protoieria Râmnicu Sărat în cadrul campaniei naționale a Patriarhiei Române, „Donează sânge, salvează o viață!”.
Sursa:https://ziarullumina.ro/filantropie/credinciosi-din-ramnicu-sarat-in-ajutorarea-semenilor-193872.html
Ziua Internațională a Bibliei, la Cluj-Napoca!
Ziua Internațională a Bibliei a fost marcată la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca printr-o expoziție de ediții parțiale și integrale ale textului sfânt. Au luat cuvântul și au fost prezente cadrele didactice de la disciplinele biblice (pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, arhid. conf. univ. dr. Olimpiu Benea, diac. lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa, lect. univ. dr. Ovidiu Neacșu și asist. drd. Bogdan Șopterean), și pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul facultății.
Părintele profesor Ioan Chirilă a elogiat, în cuvântul său de deschidere, personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai mare exeget al Sfintei Scripturi, și i-a îndemnat pe studenți să lectureze și să întrupeze în viața lor cuvântul divin. Expoziția are loc la etajul I, în foaierul decanatului.
Sursa: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/ziua-internationala-a-bibliei-la-cluj-napoca-193864.html
joi, 7 noiembrie 2024
Protopopiatul Ortodox Ucrainean Lugoj: Numeroși credincioși au participat la primul curs de studiu al Bibliei.
La Centrul de Studiu Biblic ,,Sfântul Ioan Gură de Aur” al Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj s-a ținut în 2 noiembrie primul curs de cercetare al Sfintei Scripturi. Studiul s-a realizat într-un cadru duhovnicesc, foarte mulți credincioși răspunzând chemării de a veni să studieze Biblia.
Prima parte a cursului de sâmbătă s-a axat pe primele două capitole din Sfânta Evanghelie după Matei. Au fost discutate detalii legate de Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos în Betleem și venirea Magilor, uciderea pruncilor.
A doua parte a studiului a fost dedicată învățăturii ortodoxe privind cinstirea sfintilor. Astfel, cursul a vizat faptul că în Biserica Ortodoxă creștinii cer mijlocirea sfinților, care nu iau locul lui Dumnezeu, ci se roagă Lui pentru noi.
De asemenea, a fost evidențiat și un alt aspect: sfinții nu sunt scopul vieții noastre, ci Hristos. Prin sfinți și alături de ei ne este mai ușor să parcurgem calea cea strâmtă ce duce spre Mântuitorul nostru. Nu sfinții sunt cei care fac minuni, ci Hristos prin ei și pentru rugăciunile lor.
Totodată, a fost lămurit și faptul că cinstirea sau atingerea de sfintele moaște nu este contrară Sfintei Scripturi, ci de multe ori în Biblie se relatează că doar prin atingerea unor obiecte care au aparținut sfinților se săvârșeau minuni.
Concluzia părții a doua a fost că închinându-ne și cinstindu-i pe sfinți Îl cinstim, de fapt, pe Dumnezeu. Sfinții fără harul lui Dumnezeu nu ar putea să facă nici o minune.
Următoarea întâlnire va avea loc în 7 decembrie, la ora 17:00. Se vor trata capitolele 3 și 4 din Sfânta Evanghelie după Matei, iar tema din a doua parte a cursului se referă la motivele pentru care creștinii ortodocși cinstesc icoanele.
Pe lângă studiul teoretic al Scripturii, luna decembrie este un prilej pentru a desfășura mai multe activități filantropice. Ceea ce se studiază din Biblie va putea fi pus în practică, prin organizarea unei colecte de alimente pentru familiile nevoiașe.
De asemenmea, vor avea loc repetiții de colinde cu toți creștinii care doresc să meargă să colinde oamenii bolnavi din spitale, bătrânii din azile și copii din orfelinate.
Centrul funcționează la demisolul sediului Protopopiatului Ortodox Ucrainean de pe strada Memorandumului nr. 4 din Lugoj.
Aproximativ 80% din etnicii ucraineni din România sunt ortodocși. Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceștia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană.
Foto credit: Facebook / Vicariatul Ortodox Ucrainean
SURSA: https://basilica.ro/protopopiatul-ortodox-ucrainean-lugoj-numerosi-credinciosi-au-participat-la-primul-curs-de-studiu-al-bibliei/
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
La 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, clerul și credincioșii Mitropoliei Basarabiei s-au adunat în rugăciune
Astăzi, 27 martie 2025, în ziua aniversării celor 107 ani de la actul istoric al Unirii Basarabiei cu România, clerici din administrația e...

-
Sunt tipuri de oameni, care din nastere se comporta ca niste jigodii , etc. si nu pot fi schimbati, pentru ca sunt necredinciosi si nu cre...